ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΙΤΙΣΗ ΜΕΣΩ ΚΑΘΕΤΗΡΑ

Σε ασθενείς με υποθρεψία είναι απαραίτητη η διατροφική παρέμβαση για την βελτίωση της κατάστασής τους(1). Όταν οι ανάγκες είναι αδύνατο να καλυφθούν μόνο μέσω της καθημερινής τροφής και η συμπληρωματική διατροφή δεν επαρκεί, τότε μπορεί να εφαρμοστεί η σίτιση μέσω καθετήρα.

Η σίτιση μέσω καθετήρα μπορεί να γίνει είτε μέσω της τοποθέτησης ρινικού καθετήρα, είτε απευθείας στο στόμαχο ή το λεπτό έντερο μέσω στομίας(2). Κάποιες από τις περιπτώσεις στις οποίες συστήνεται η σίτιση με καθετήρα είναι νευρολογικά νοσήματα, ψυχιατρικές καταστάσεις (όπως νευρογενή ανορεξία), σοβαρή δυσφαγία, εγκεφαλικό, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, καρκίνος κεφαλής και τραχήλου, δυσλειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και απόφραξη της άνω γαστρεντερικής οδού.

Η σίτιση μπορεί να είναι είτε bolus, είτε διακεκομένη, είτε συνεχής. Για την bolus σίτιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύριγγα ή σύστημα βαρύτητας. Η διακεκομένη και η συνεχής σίτιση μπορεί να γίνει είτε με σύστημα βαρύτητας, είτε με σύστημα αντλίας.
Βιβλιογραφία:

1.National Institute for Health and Care Excellence (https://www.nice.org.uk/guidance/cg32/chapter/Introduction)
2.Mersey Care NHS Foundation Trust (http://www.merseycare.nhs.uk/media/2252/enteral-feeding-version-5-uploaded-28-may-2015-review-aug-2015.pdf )

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: