ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) άτομα που ανήκουν στην Τρίτη Ηλικία (δηλαδή άνω των 65 ετών) βρίσκονται σε κίνδυνο για υποθρεψία, απώλεια βάρους και ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών(1).

Συμπτώματα όπως απώλεια όρεξης, δυσκοιλιότητα, πρόωρος κορεσμός και δυσκολία στη κατάποση, καθώς και συνοδά νοσήματα, όπως νόσος Parkinson, Alzheimer και άνοια επηρεάζουν την διατροφική κατάσταση των ηλικιωμένων (3,2,4).

Η χρήση υπερθερμιδικών και υπερπρωτεϊνικών σκευασμάτων εντερικής διατροφής συστήνεται για συμπληρωματική χορήγηση όταν δεν επαρκεί η κοινή διατροφή σε περιπτώσεις υποσιτισμού, σοβαρή νευρολογική δυσφαγία, ύστερα από κατάγματα ισχίου και ορθοπεδικά χειρουργεία και σε ανορεξία λόγω κατάθλιψης. Επίσης, υπερπρωτεϊνικά σκευάσματα συστήνονται για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ελκών κατακλίσεων.

Βιβλιογραφία:

World Health Organization –www.who.int/nutrition/topics/ageing/en/index1.html
D. Volkert , Y.N. Berner, E. Berry, T. Cederholm, P. Coti Bertrand, A. Milne, J. Palmblad, St. Schneider, L. Sobotka, Z. Stanga, DGEM R. Lenzen-Grossimlinghaus, U. Krys, M. Pirlich, B. Herbst, T. Schu¨tz, W. Schro¨er, W. Weinrebe, J. Ockenga, H. Lochs “ESPEN guidelines on Enteral Nutrition: Geriatrics”, Clinical Nutrition (2006) 25, 330–360
Jamie M. Sheard1,2*, Susan Ash1, George D. Mellick3, Peter A. Silburn4, Graham K. Kerr1,2, “Malnutrition in a Sample of Community-Dwelling People with Parkinson’s Disease”, PLOS ONE | www.plosone.org, January 2013 | Volume 8 | Issue 1 | e53290
Dorothee Volkert a, *, Michael Chourdakis b, Gerd Faxen-Irving c, Thomas Frühwald d, Francesco Landi e, Merja H. Suominen f, Maurits Vandewoude g, Rainer Wirth a, h, St!ephane M. Schneider I, “ESPEN guidelines on nutrition in dementia”, Clinical Nutrition xxx (2015) 1e22

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: