ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Ο όρος ΙΦΝΕ χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή κάποιου τμήματος του γαστρεντερικού σωλήνα(1). Η κακή κατάσταση της θρέψης είναι συχνό φαινόμενο σε ασθενείς με ΙΦΝΕ(2).

Συμπληρωματική χορήγηση σκευασμάτων διατροφής από το στόμα συστήνεται όταν οι ενεργειακές και πρωτεϊνικές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο από την τροφή.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τριγλυκεριδίων μέσης αλύσου (MCTs) έχουν θετική επίδραση σε φλεγμονές του εντέρου(3). Για το λόγο αυτό, προτείνεται το Medestin ΝΜ, το οποίο έχει κατάλληλη σύνθεση για δυσαπορρόφηση από το έντερο και μέρος των λιπαρών προέρχονται από MCTs.

Βιβλιογραφία:

National Health Service of UK – www.nhs.uk/conditions/inflammatory-bowel-disease/Pages/Introduction.aspx
Lochs H., et al; ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition). ESPEN guidelines on Enteral Nutrition: Gastroenterology; Clin Nutr. 2006 Apr;25(2):260-74.
Cabre E. and Domenech E.; Impact of environmental and dietary factors on the course of inflammatory bowel disease; World J Gastroenterol 2012 August 7; 18(29): 3814-3822

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: