ΕΜΦΥΤΕΥΣΙΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ( PORT A CATH )

PORT A CATH

Στην ιατρική, μία εμφυτευμένη θύρα είναι μια μικρή ιατρική συσκευή που είναι εγκατεστημένη κάτω από το δέρμα. Ένας καθετήρας συνδέει την θύρα με μια φλέβα. Κάτω από το δέρμα, η θύρα διαθέτει διάφραγμα μέσω του οποίου μπορούν να εγχυθούν φάρμακα και δείγματα αίματος μπορούν να τραβηχτούν πολλές φορές, συνήθως με λιγότερη δυσφορία για τον ασθενή.

Οι εμφυτευμένες θύρες  χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία αιματολογικών και ογκολογικών ασθενών. Οι θύρες είχαν προηγουμένως προσαρμοστεί για χρήση σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, αλλά βρέθηκαν να σχετίζονται με αυξημένο ποσοστό λοιμώξεων και δεν είναι πλέον διαθέσιμοι στις ΗΠΑ.

Η θύρα εισάγεται συνήθως στο άνω μέρος του στήθους (γνωστό ως θύρα στο στήθος), ακριβώς κάτω από το κλασσικό ή κολάρο οστό, αφήνοντας τα χέρια του ασθενούς ελεύθερα.

Μια συσκευή που χρησιμοποιείται για την έλξη αίματος και την παροχή θεραπειών, συμπεριλαμβανομένων ενδοφλέβιων υγρών, φαρμάκων ή μεταγγίσεων αίματος. Η θύρα τοποθετείται κάτω από το δέρμα, συνήθως στο στήθος. Συνδέεται με έναν καθετήρα (ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα) που οδηγείται (με σπείρωμα) σε μια μεγάλη φλέβα πάνω από τη δεξιά πλευρά της καρδιάς που ονομάζεται ανώτερη κοίλη φλέβα.

Ένα port-a-cath μπορεί να παραμείνει στη θέση του για πολλές εβδομάδες ή μήνες. Μια βελόνα εισάγεται μέσω του δέρματος στη θύρα για να τραβήξει αίμα ή να δώσει υγρά. Επίσης ονομάζεται θύρα.

Μια θύρα αποτελείται από ένα διαμέρισμα δεξαμενής (την πύλη) που έχει μια φυσαλίδα σιλικόνης για την εισαγωγή της βελόνας (το διάφραγμα), με έναν προσαρτημένο πλαστικό σωλήνα (τον καθετήρα). Η συσκευή τοποθετείται χειρουργικά κάτω από το δέρμα στο άνω μέρος του θώρακα ή στο βραχίονα και εμφανίζεται ως χτύπημα κάτω από το δέρμα. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη συντήρηση και είναι εντελώς εσωτερική.Ο καθετήρας τρέχει από την πύλη και εισάγεται χειρουργικά σε φλέβα (συνήθως η σφαγιτιδική φλέβα ή λιγότερο βέλτιστα η υποκλείδια φλέβα). Στην ιδανική περίπτωση, ο καθετήρας τερματίζεται στην ανώτερη κοίλη φλέβα ή στο δεξιό κόλπο. Αυτή η θέση επιτρέπει στους παχύσαρκους παράγοντες να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα γρήγορα και αποτελεσματικά.

Το διάφραγμα είναι κατασκευασμένο από ειδική σφραγιστική σιλικόνη. μπορεί να τρυπηθεί εκατοντάδες φορές πριν αποδυναμωθεί σημαντικά. Για να χορηγήσετε θεραπεία ή για να αφαιρέσετε αίμα, ένας επαγγελματίας υγείας θα εντοπίσει πρώτα τη θύρα και θα απολυμάνει την περιοχή και στη συνέχεια θα έχει πρόσβαση στη θύρα διασχίζοντας το υπερκείμενο δέρμα με μια βελόνα του Huber. Λόγω του σχεδιασμού του, υπάρχει πολύ χαμηλός κίνδυνος μόλυνσης, καθώς η παραβίαση της ακεραιότητας του δέρματος δεν είναι ποτέ μεγαλύτερη από το διαμέτρημα της βελόνας. Αυτό του δίνει ένα πλεονέκτημα έναντι των εσωτερικών γραμμών όπως η γραμμή Hickman. Δημιουργείται αρνητική πίεση για να αφαιρεθεί το αίμα στην κενοκεφαλιέρη βελόνα, για να ελεγχθεί η επιστροφή αίματος και να διαπιστωθεί εάν η θύρα λειτουργεί κανονικά. Στη συνέχεια, η θύρα ξεπλένεται με αλατούχο διάλυμα. Στη συνέχεια, χορηγείται  η θεραπεία.

Η ίδια η διαδικασία εμφύτευσης θεωρείται δευτερεύουσα και συνήθως εκτελείται τόσο με τοπική αναισθησία όσο και με μέτρια καταστολή. Οι ασθενείς συχνά έχουν δυσφορία μετά τη διαδικασία στη θέση εισαγωγής, η οποία συνήθως διαχειρίζεται ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη.

 

Μια εμφυτευμένη θύρα συνήθως εισάγεται με  εξωτερική χειρουργική επέμβαση σε νοσοκομείο ή κλινική από έναν επεμβατικό ακτινολόγο ή χειρουργό, υπό μέτρια καταστολή. Η εμφύτευση πραγματοποιείται όλο και περισσότερο από τους επεμβατικούς ακτινολόγους λόγω της προόδου στις τεχνικές και της εύκολης χρήσης των τεχνολογιών απεικόνισης. Όταν δεν χρειάζονται πλέον, το λιμάνι μπορεί να αφαιρεθεί στην αίθουσα επεμβατικής ακτινολογίας ή σε χειρουργείο.

Οι θύρες έχουν πολλές χρήσεις:

Να χορηγεί χημειοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο που πρέπει συχνά να υποβάλλονται σε θεραπεία. Η χημειοθεραπεία είναι συχνά τοξική και μπορεί να βλάψει το δέρμα και τον μυϊκό ιστό και συνεπώς δεν πρέπει να χορηγείται μέσω αυτών των ιστών. Οι θύρες  παρέχουν μια λύση, παρέχοντας φάρμακα γρήγορα και αποτελεσματικά σε όλο το σώμα μέσω του κυκλοφορικού συστήματος.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: