Παρεντερική διατροφή είναι η σίτιση στην οποία παρακάμπτεται η γαστρεντερική οδός και το διάλυμα εγχύεται μέσω ενδοφλέβιου καθετήρα. Η σίτιση παρεντερικά γίνεται σε άτομα με βλάβη του γαστρεντερικού συστήματος. Η παρεντερική διατροφή μπορεί να χορηγηθεί είτε στο νοσοκομείο , είτε κατ’ οίκον από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Οι πιο συνηθισμένες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να κριθεί αναγκαία η παρεντερική σίτιση είναι οι εξής: Απόφραξη του γαστρεντερικού σωλήνα ή χαμηλή απορροφησιμότητα θρεπτικών συστατικών λόγω καρκίνου και θεραπειών. Σύνδρομο βραχέος εντέρου. Νόσος Crohn λόγω φλεγμονής ή άλλων συμπτωμάτων που επηρεάζουν την απορρόφηση ή την πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών Ισχαιμική νόσος του εντέρου. Μη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου λόγω χειρουργικών επεμβάσεων, νευρολογικών νόσων, ακτινικής εντερίτιδας και άλλων αιτιών. Μη διαχειρίσιμοι έμετοι και διάρροιες στα οποία είναι απαραίτητη η μη πρόσληψη τροφής μέσω του γαστρεντερικού συστήματος.
Η εταιρεία μας παρέχει υπηρεσίες χορήγησης παρεντερικής σίτισης κατ΄οίκον με εξειδικευμένο προσωπικό. Αναλυτικά το πρωτόκολλο εφαρμογής παρεντερικής κατ’ οίκον περιλαμβάνει:
Ενημέρωση των ασθενών και των φροντιστών τους για τον σκοπό, τα οφέλη και τους περιορισμούς της παρεντερικής διατροφής Εκπαίδευση αυτών σχετικά με: Την προετοιμασία παρασκευής των παρεντερικών διαλυμάτων. Τον τρόπο χορήγησης και αποθήκευσης των διαλυμάτων. Την φροντίδα του καθετήρα. Την πρόληψη, έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση επιπλοκών. Τις τεχνικές πρόληψης λοιμώξεων. Συνεχή αξιολόγηση του επιπέδου κατανόησης, εξοικείωσης και ορθής εφαρμογής από τους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Έλεγχος και επανεκτίμηση των δεξιοτήτων του ασθενούς και των φροντιστών, με σκοπό την αναγνώριση της ανάγκης για περαιτέρω διατροφικής εκπαίδευσης από το εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό Περιποίηση κεντρικών και περιφερικών φλεβικών γραμμών Αλλαγή γωνιώδους βελόνας ή gripper μια φορά την εβδομάδα. Έκπλυση και ηπαρινισμός κεντρικού φλεβικού καθετήρα ανά επίσκεψη (για την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στην άκρη του καθετήρα) Μέτρηση και καταγραφή των ζωτικών και κλινικών σημείων (βάρος, πυρετός, πόνος, όγκος ούρων κ.α.)
Η υποθρεψία και η απώλεια μυϊκής μάζας είναι συχνά συμπτώματα σε ογκολογικούς ασθενείς και οφείλονται σε συνδυασμό μειωμένης λήψης τροφής και μεταβολικών […]
Σε ασθενείς με υποθρεψία είναι απαραίτητη η διατροφική παρέμβαση για την βελτίωση της κατάστασής τους(1). Όταν οι ανάγκες είναι αδύνατο να καλυφθούν […]